Wandelen om fit te blijven

Naar aanleiding van de wandeltocht op zondag 8 oktober vertelt de 61-jarige ervaren wandelaarster José Spijkers uit Helmond haar verhaal: Wandelen kun je alleen doen maar ook met z’n tweeën of met een hele groep. Het kan elke dag en op bijna elk tijdstip. Wandelen om fit te blijven, lekker bezig te zijn in de buitenlucht en niet in de minste plaats omdat het een heel sociaal gebeuren kan zijn.

Ik wandel wekelijks met de groep van de LGD. Sportief wandelen op de woensdagavond.
Stevig de pas erin, intervaloefeningen en soms met een spelelement. Wij lopen zo tussen de 7 en 8 km maar met een tocht zijn dat er meestal 20 of net iets meer. Heerlijk om te doen.
Daarnaast wandel ik soms ook met een vriendin, lekker bijkletsen terwijl je kilometers maakt en na afloop een lekker bakje koffie of een lunch.

Een aantal keer per jaar spreken we ook af met een groepje LGD-ers om ergens in het land mee te doen aan een georganiseerde wandeling. Bijvoorbeeld de 30 km van Zandvoort of een wandeling in Egmond, Van Dam tot Dam om er maar een paar te noemen. Ook niet te vergeten de eigen tochten gemaakt door Jan Vogelsangs die ook steeds weer erg de moeite waard zijn. In mijn vakanties zoek ik ook de gebieden op waar het de moeite waard is. Afgelopen keer ben ik in het Zuid-Limburgse Epen geweest, een schitterende omgeving waar je alle kanten uit kunt met z’n holle wegen en prachtige vergezichten.
Mijn favoriete merk Wandelschoenen zijn LOWA’s, daar stap ik echt zo op weg maar dat is voor iedereen weer heel verschillend.
Hier in de omgeving vind ik het heerlijk om te wandelen langs de Esperloop maar er zijn zoveel mooie gebieden.
Een tip voor nieuwsgierige wandelaars is de site Klik, Print en Wandel. Daar kun je echt heel veel wandelingen opzoeken en je bepaalt zelf het aantal kilometers wat je wil lopen. De beschrijvingen zijn uitstekend, ik heb er ervaring mee.

Vergeet ook het wandelboekje van de KWBN niet waar voor het hele jaar alle georganiseerde wandelingen in staan.
Wandelen kan ook spannend zijn: zo kwam ik ooit tijdens een wandeling in de Ardennen oog in oog te staan met een Gems, een berggeit. Heel bijzonder was dat maar op dat moment weet ik toch niet wie er het snelst uit de voeten was maar ik was heel erg vlug, dat is zeker.
Waarschijnlijk is dat arme beestje net zo hard of nog harder van mij geschrokken dan ik van hem.

Maar goed, voor mij is wandelen: sportief bezig zijn, conditie behouden, sociale contacten onderhouden en niet onbelangrijk: je hoofd leegmaken, lekker uitwaaien.

 


Bron: Weekblad voor Deurne donderdag 26 september 2017