After Corona games 2021-1

Zondag 30 mei stond met een hele dikke stift rood omcirkeld op de kalender van onze jeugdleden. Er stond namelijk een groots opgezette jeugd wedstrijd op het programma. In de ochtend stonden 45 pupillen aan de start van een heuse Athletic Champs, ’s middags was het beurt aan 20 junioren om zich van hun beste kant te laten zien op een vijftal onderdelen.  Een onderlinge wedstrijd met maar liefst 65 sportieve jeugdleden. Wat een fantastische opkomst! Normaal gesproken schrijven we een kort verslagje, maar met zo weinig wedstrijden en dan ook nog eens zonder publiek, nemen we jullie als lezers toch even uitgebreid mee met deze onderlinge wedstrijd van ongekende omvang!

Pupillen
Het is al een hele tijd geleden dat onze jongste leden konden proeven aan een échte atletiekwedstrijd. Deze onderlinge wedstrijd op 30 mei verliep volgens het Athletic Champs principe. Deze wedstrijd begint altijd met een estafette, waarbij de vijf teams (met maximaal 12 kinderen) op het middenterrein strijden om de snelste tijd. Een prachtig gezicht om alle kinderen te zien strijden én stralen in een heerlijk ochtendzonnetje. Na de team-estafette verdeelden de vijf teams zich over de verschillende onderdelen en gaat de strijd om de punten pas echt beginnen.

Team Ernis met toppers van A pupillen begon met vortexwerpen. Een onderdeel als voorloper op het speerwerpen dat er spectaculair uitziet en ook spectaculair klinkt, tenminste als de vortex hard genoeg weggeworpen wordt. Team Ernie liet de vortex met enige regelmaat flink fluiten. Met krachtpatsers als Meike Maas, Nienke den Engelsman en Vive Spierings in de gelederen werden zelfs afstanden boven de 20 meter gehaald!

Tegelijkertijd begonnen de teams met B/C en mini’s van Kamiel, Mark en Sven met de 40m sprint. Gedurende 20 minuten mochten de kinderen zo vaak sprinten als ze wilden. Vaak ging het op de terugweg nog harder dan op de heenweg, zo graag wilden de kinderen nog een keer. Snelle sprints waren er van Puck Dirks, Merel Maas en Roy Bierings, die een tijd klokte nipt boven de 7 seconden. Wauw wat snel!

Het vijfde en laatste team was het A-pupillen team van Maaike. Zij startten met het hoogspringen. In vlot tempo sprongen de goed getrainde A-pupillen over de gele lat heen. Bart Kuijpers, Loek Reinders en Laura Verhallen sprongen heel netjes over 1,05. Knap!

Na 20 minuten kwam er een einde aan het eerste onderdeel en werd snel doorgestoomd naar het volgende onderdeel. De A-pupillen teams gingen met elkaar de strijd aan bij het hordenlopen, terwijl team Kamiel startte bij het hurkhoogspringen, team Mark bij het slingeren en team Sven bij het vortexwerpen. Bij het hurkhoogspringen wordt hoogspringen gecombineerd met verspringen. Met een aanloopje sprinten de atleten richting de verspringbak, maar voordat ze daar ik kunnen landen moeten ze over een lat heen springen. Marit Houben, Simon Bartels en Lisa Kuijpers sprongen erg hoog. Simon en Marit zelfs over 85 cm. Super!

Het slingeren is een voorloper op discuswerpen en kogelslingeren. Omdat die zware voorwerpen nogal gevaarlijk door de lucht kunnen vliegen, zijn deze vervangen door een fietsband. De beweging is hetzelfde, het voorwerp komt bij een foutworp bij de begeleiders niet zo hard aan. Bram Boumans en Julia van Duijnhoven waren erg sterk in deze techniek. Ze slingerde de fietsband naar een afstand van respectievelijk 12 en 11 meter. Wow!

Bij team Sven vlogen de vortexen veelvuldig door de lucht. Merel Maas en Remi van de Valk blonken uit met hun worpen van 15m en 13m. Toppers!

Ondertussen stonden de sprintkanonnen aan de start bij het hordenlopen. Ik weet niet of taart een goede bodem is voor alle atletiekonderdelen, maar de jarige Benthe Coolen vloog als nooit tevoren over de horden. Ze zette een prachtige tijd neer van 10,9. Twee keer proficiat Benthe, met je verjaardag en met deze prachtige prestatie!

Na twintig minuten werd er wederom gewisseld van onderdeel. Het derde onderdeel bestond voor team Ernie uit het hoogspringen, waar zich een spannende strijd ontpopte tussen Meike Maas en Benthe Coolen. Beiden haalden een prachtige hoogte van 1,15m. Fantastisch. Tegelijkertijd startte team Kamiel met het slingeren, waarbij Simon Bartels liet zien dat hij uit het juiste hout gesneden is. Hij slingerde de fietsband naar een mooie afstand van 14 m. Voor de A-pupillen van Maaike stond het kogelstoten op het programma. Niet makkelijk voor de jeugdige atleten, omdat gooien nu eenmaal makkelijker is en meestal verder gaat dan stoten. Loek Reinders liet zijn spierballen gelden met een stoot van 6,70m. Krachtpatser! Bij team Marc floten de vortexen je om de oren, vooral als Bram Boumans aan de beurt was. Hij gooide dan ook het verst met een afstand van 19m. Team Sven was intussen aan de slag gegaan met het hurkhoogspringen. Mini pupil Max Boumans sprong net zo hoog als menig B-pupil (0,70m) en dat verdiend zeker een compliment. Goed gedaan Bram!

Nog net voor de lunch stond voor alle pupillen het vierde onderdeel op het programma. Onvermoeibaar denderde de pupillen-trein over de Deurnese atletiekbaan. Er waren veel te veel mooie sportmomenten te beleven om alles te omschrijven, maar twee onderdelen lichten we er toch nog even uit. Een ervan is het polsstokhoogspringen, of eigenlijk het polsstokverspringen. Uiteraard willen we de kinderen nog geen 3, 4 of 5 meter hoog de lucht in slingeren, dus bedacht de Atletiekunie een vorm om toch een beetje met een polsstok te oefenen, zonder dat de kinderen gevaar hoeven te lopen. Met een stok van 2 meter lang in de hand rennen de kinderen naar de verspringbak, waar ze de stok in een fietsband plaatsen en zich zo ver mogelijk de verspringbak in moeten duwen. Dit is erg moeilijk, maar een enkeling zoals Merel Maas en Bethe Coolen wisten zich toch richting de vier en een halve meter te duwen. Erg knap!

Na de 5e en laatste ronde met onderdelen komt er altijd nog die loodzware lange afstand bij. Het meters maken. De A pupillen lopen 6 minuten lang rondjes op de baan en proberen zoveel mogelijk meters te maken in deze tijd. De B/C en mini-pupillen krijgen nog 4 minuten rennen voor hun kiezen. Bij de A-pupillen waren het Laura Verhallen, Vive Spierings en Veerle Mouris die er nog ruim 1400 meter uit wisten te persen. Poeh! Bij de B/C en minipupillen zagen we erg knappe prestaties van Senna Sterken, Roy Bierings en Merel Maas, die allemaal  900m liepen. Simon Bartels liep in deze categorie zelfs 925m. Knappe prestaties allemaal!

Uiteraard volgde er nog een prijsuitreiking, waarbij iedere pupil een hele dik verdiende medaille omgehangen kreeg voor zijn of haar inzet tijdens deze sportieve en vooral gezellige ochtend.

Estafette
Als tussennummer konden we genieten van twee estafettes. De A-pupillen streden in vier teams met elkaar tijdens een 4x60m, de junioren namen het eveneens in vier teams tegen elkaar op tijdens een 4x80m. Prachtig om te zien hoe onze jeugd er écht voor ging tijdens dit mooie onderdeel en de techniek van het rennen in combinatie met het goed doorgeven van het stokje al best goed onder de knie had.  Een mooie afsluiter voor onze A-pupillen, een goede start voor onze junioren.

Kijk hier voor alle foto’s

Tim Gielen

teamestafette – Lotte en Len

Stan Rick en Tom

Marloes Hoogers

Dirk Ivar en Lars

Junioren
Zoals gezegd gebeurde er eigenlijk teveel om op te nomen bij de pupillen. Bij de junioren gaat het er al wat officiëler aan toe. Dat betekent minder pogingen per onderdeel en dat vergt van de atleten net iets meer concentratie. Eén foutje kan een goede klassering in de weg staan bij een onderdeel waar je maar één poging voor hebt (bijvoorbeeld bij het sprinten), dus opletten geblazen.

De C/D junioren starten hun onderlinge wedstrijd met het verspringen. C-junior  Anne de Vries had een hele nette sprong en landde pas nadat ze over een afstand van 4,12m door de lucht was gevlogen. D-junioren Renske Mennen en jens Munsters bleven net onder de 4 meter steken op een afstand van 3,92m en 3,98m. Al met al prachtige sprongen!

De A/B junioren startten met het discuswerpen. Dit wordt niet vaak getraind en dan is het even wennen. Zeker met slechts drie pogingen in het verschiet. Tom Honings wist de discus als enige over de 20m grens te werpen. Hij liet de discus op een keurige afstand van 21,33m landen.

Vervolgens was het de beurt aan de C/D junioren om de discus zo ver mogelijk weg te werpen. De afgelopen weken is er regelmatig getraind op dit onderdeel en alle atleten hadden de swing goed te pakken. Het werd uiteindelijk een mooie strijd tussen C-junior Dirk Serrarens en D-junior Hilda Hoogers. Uiteindelijk wierp Dirk de discus het verste weg over een afstand van 16,62. Hilda kwam slechts 10cm te kort om Dirk te verbeteren en zette een hele knappe prestatie neer met haar 16,52m. Wat een mooie, sportieve strijd tussen deze twee toppers! De A/B junioren waren ondertussen gestart met het verspringen. Rik van der steen sprong een aardig eindje richting de 6 meter. Met een afstand van 5,66m sprong hij erg ver.

Met nog een sprint en een lange afstand voor de boeg bij een inmiddels zeer aangename temperatuur van zo’n 25 graden, zat deze wedstrijddag er bijna op. De A/B junioren trapten de sprint af met een afstand va 100m. Rik van der Steen was de snelste van deze serie met een tijd van 12,3, gevolgd door Tom Honings met 12,6 en Pouke van Dijk met 13,6.

Na de 100m was het tijd voor de jongens junioren D en meisjes junioren C die aan de start stonden van de 80m sprint. Jens Munsters liep een keurige tijd van 11,9 bij de jongens. Anne de Vries liep naar een mooie tijd van 11,6.

Als laatste was het de beurt aan de meisjes junioren D, die sprintten over een afstand van 60m. Renske Menen liep een hele mooie tijd van 9,5 seconden, gevolgd door Kirsten van den Hurk (9,7) en Eline Bartels (9,8).

Na de sprint was het tijd voor de slotafstanden, de 800m en de 1500m, beginnend met de 800m. De junioren A/B stonden in de eerste serie klaar voor hun afstand. Fantastisch om te zien hoe het treintje met Tom Honings, Rik van der Steen en Stan Zeegers werkelijk over de baan denderde. Man, wat een snelheid. Uiteindelijk bleek Rik de snelste van het trio in een tijd van 2:03,1, gevolgd door Stan met 2:03.5 en Stan met 2:03,8.

In de tweede serie waren het de C/D- junioren die met elkaar de strijd aangingen. Renske Mennen was de snelste met een keurige tijd van 2:40,4, gevolgd door neef Jop Slaats met een tijd van 2:48,4. Knappe tijden hoor!

En dan kwamen we na een heerlijke, sportieve en vooral ook warme zondag aan het slotstuk van de dag. Kirsten van den hurk, Ivar van den Hurk en Dani Koetsier stonden aan de start van de 1500m. Kirsten liep deze afstand in een keurige tijd van 5:22,6, gevolgd door Ivar in 5:36,9. Dani zorgde heel knap voor het slotakkoord en ronde zijn 1500m af in een tijd van 6:16,1. Klasse hoor!

En zo kwam er een eind aan een lange dag (en voor de lezer die het vol heeft weten te houden ook aan een lang verslag). Hopelijk kunnen we snel weer naar wedstrijden met publiek. Dat is niet alleen leuk voor het publiek, maar zeker ook voor de atleten. Op naar een mooie sportzomer!

Kijk hier voor alle foto’s