De traditionele AV-LGD buitenlandreis: weekendje Gent

Al vanaf 8 uur ’s morgens is er activiteit op de Djump op vrijdag 25 oktober. In totaal 36 LGD-ers, partners en fans staan te popelen om in de bus te mogen stappen richting België. De tweejaarlijkse buitenlandse reis van AV-LGD staat op het programma. Dit keer naar het Belgische Gent, met zoals gewoonlijk cultuur, sportiviteit en gezelligheid op het programma.

Om 8.30 uur vertrekt de bus, met als eerste bestemming de Belgische kust. Daar is uiteraard water genoeg. Op de tussenstop voor een plaspauze niet; vanwege werkzaamheden is het water bij de toiletten afgesloten. Plassen kan, handen wassen niet. Na een voorspoedige reis arriveert het gezelschap bij een duinovergang tussen De Haan en Oostende. Het plan is om over het strand, langs de kustlijn,  naar Oostende te wandelen. Het startpunt ligt op het naaktstrand, wat ondanks een lekker herfstzonnetje totaal verlaten is. Voor sommigen is dit toch een tegenvallertje. Gedurende de tocht van bijna 5 kilometer wordt bijgebuurt en worden herinneringen van vorige reizen opgehaald. Aangekomen in Oostende staat de koffie met gebak gereed in het strandpaviljoen. Maria van Dinther kan met moeite de kustlijn loslaten, maar de bus vertrekt niet zonder haar naar Gent.

Aangekomen in Gent krijgt het gezelschap nog net de tijd om de koffers in het hotel te zetten, want de strakke planning gebiedt een vertrek naar het centrum van Gent. Hier is om 15.30 uur een rondleiding in de stadsbrouwerij. Na de proeverij van enkele biersoorten worden de raadsels omtrent het bierbrouwen onthult. Het grootste raadsel voor de meesten is wie nu die vreemde Belgische man is die Roland van den Bogaard wil spreken.

Na de rondleiding gaat het weer richting hotel, waar nu wel tijd is voor iedereen om de spullen op de kamer te zetten. Na een prima diner staat de quiz “LGD wit ut” op het programma. Martien Reijnders toont zich een waardig quizmaster, die op TV niet zou misstaan. Er zijn echter weinig quizmasters die zelf ook alle vragen en antwoorden samenstellen. Volgens wel ingelichte bronnen is Martien een jaar geleden met de voorbereiding begonnen? Het valt niet mee om alle foto’s met beroemde Deurnenaren en oude Deurnese gebouwen te herkennen. Daarna volgt een cursus Deurnes dialect en vragen over de historie van AV-LGD. De 6 groepen deelnemers laten zien dat ze over wedstrijdmentaliteit beschikken, want iedereen wil winnen. Er kan echter maar één winnaar zijn. Aan de bar wordt nagepraat en hebben andere groepen voldoende argumenten waarom ze bonuspunten en dus de overwinning hadden verdiend.

Zaterdagmorgen vertrekt het gezelschap weer vroeg naar het centrum van Gent. Hier staan twee gidsen te wachten voor een tocht langs de historische plekken van Gent. Het blijkt dat voor de wereldtentoonstelling in 1913 veel gerestaureerd en gebouwd is. Verder zijn er veel markten met elk hun eigen thema: de korenmarkt, vlasmarkt, lakenmarkt, vismarkt en vleesmarkt. Bij die laatste staat ook de lunch op het programma in de vleeshal. Daarna wordt met een grote groep het kasteel bezocht, waar met name de variatie in martelwerktuigen indruk maakt. Vervolgens is er een vrije invulling van de middag, die voor de meesten eindigt op een terrasje in de zon. Om 17.00 uur vertrekt de bus weer richting hotel. De avond begint met de traditionele pasta-party. Dat de LGD-ers hier weg mee weten is duidelijk. De bakken lasagne, spaghetti en bijbehorende saus zijn zo snel leeg, dat men het in de keuken niet bij kan houden. De bar is ook nu weer goed bezet, maar de meeste lopers zoeken tijdig hun bedje op, om op zondag fris aan de start te kunnen staan.

De zondag staat in het teken van de verschillende wedstrijden. De bus vertrekt voor de eerste keer om 7.30 uur richting wedstrijdlocatie. Dit is niet in het stadscentrum, maar aan de buitenrand van Gent. De routes lopen dan ook door natuurgebieden, via zand- en grindpaden, langs riviertjes en plassen. Een prachtige omgeving! In de eerste bus zit Tonny Kersten, die de marathon zal gaan lopen. Ook Riny Wismans heeft hiervoor getraind, maar kan door ziekte niet van start gaan. Een tegenvaller, maar Riny zorgt voor morele steun voor Tonny. Samen met bijna 800 deelnemers gaat Tonny om 9.00 uur van start. Inmiddels is de bus met de tweede groep deelnemers en supporters gearriveerd. Om 9.45 uur starten 7 LGD-ers voor een wedstrijd over 10 kilometer. Om 11 uur starten Paul en Yvonne Fransen, Laurens van Deursen, Leo Kersten, Margriet Derks, Mario van der Horst, Mieke de Kleine, Martien Reijnders, Netty Esvelt en Peter van de Berkmortel voor hun wandeltocht over 9 kilometer. In de middag is het de beurt aan de 4 lopers van de 5 kilometer. Willy Claessen neemt deel aan de halve marathon; zijn eerste halve marathon sinds 2011 in Dresden. Alle wedstrijden eindigen in de sporthal. Een mooie ervaring om de laatste 200 meter van je wedstrijd op een indoor atletiekbaan te lopen, in een vol stadion, met finish op het middenterrein. De lopers hebben alle een prima prestatie geleverd, met diverse podiumplaatsen.

Dit zijn mooie prestaties met 6 podiumplaatsen. Dat LGD-ers zich bescheiden opstellen blijkt wel uit het feit dat niemand dit verwacht had en dus ook niet naar de prijsuitreikingen is geweest. De resultaten zijn ook mede te danken aan de enthousiaste aanmoedigingen van de grote groep supporters, die op verschillende locaties langs de routes staan. Ze stimuleren de lopers en klappen hun handen blauw. Niet alleen voor LGD-ers, maar voor alle lopers. Dat dit gewaardeerd wordt, blijkt uit alle bedankjes van lopers tijdens de wedstrijd.

Om 17.00 uur vertrekt de bus, na het maken van een groepsfoto, richting Nederland. In het Brabantse Casteren stopt de bus voor een lekker diner. Dit wordt afgesloten met een dankwoord van Frans Heussen. De organisatoren Tonny Kersten, Paul Fransen en Martien Reijnders worden terecht in het zonnetje gezet. Ze hebben het weer prima geregeld en zijn tevens uitgenodigd voor de organisatie voor een volgende reis over twee jaar. Behalve een klein cadeautje heeft Frans ook een clublied gecomponeerd, want dat heeft AV-LGD blijkbaar nog niet. Hieronder volgt een weergave van dit clublied. De komende maanden kan iedereen dit thuis oefenen, zodat we het op de eerstvolgende algemene ledenvergadering gezamenlijk ten gehore kunnen brengen.

Iets over 21.00 uur arriveert de bus bij de Djump, waarna iedereen weer moe maar voldaan huiswaarts keert. Alle deelnemers kijken terug op een mooi weekend in België. Iedereen die niet mee is geweest, heeft zeker wat gemist. Maar over twee jaar komt er weer een kans!!

Roland van den Bogaard

Clublied: A.V.- L.G.D.
Tekst: Frans Heussen
Melodie: De uil zat in de olmen

Wij allen zijn atleten
Wij lopen met elkaar
Wij sprinten en wij Djumpen
Ook buurten geen bezwaar

AV AV AV de LGD !
AV AV AV de LGD !

En loop je vaak te zeuren
Dan krijg je commentaar
Dan lappen we je pootje
Of trappen op jouw blaar

AV AV AV de LGD !
AV AV AV de LGD !