Hordenloper Martijn Meijer niet langer de underdog: ‘Heb mezelf ook verbaasd’

Vorig seizoen haalde Martijn Meijer uit Deurne 3,5 seconden van zijn persoonlijk record op de 400 meter horden af. ,,Liep ik in één keer naast de top drie van Nederland. Ik heb mezelf ook ontzettend verbaasd”, zegt de 21-jarige zilveren medaillewinnaar van het NK

Bij het komende NK in juni is Martijn Meijer met een pr van 51,57 seconden geen underdog meer. ,,Als ik alles finetune denk ik dat er nog wel meer in het vat zit. Al weet je nooit wanneer je progressie stagneert”, houdt de Deurnenaar een slag om de arm. ,,Dit seizoen wil ik onder de 51 seconden duiken en dan volgend jaar inzetten op de limiet voor de EK onder 23 jaar. Dan ben ik goed op weg”, stelt Meijer na zijn seizoensopener (53,70, nadat hij stuk ging op het eind) bij de Harry Schulting Games op zijn thuisbaan in Vught.

Wie Meijer hoort praten, krijgt het gevoel dat er bij hem nog genoeg rek in zit. Feedback is aan hem wel besteed. ,,Als iemand mij een tip geeft die ik kan visualiseren, dan pik ik het snel op. Bij horden is dat wel een belangrijk aspect. De hordepassage is heel complex, zeker op de 400 meter in combinatie met een pasritme. Dat kan je race maken of kraken”, weet Meijer, die tussen twee hordes vijftien passen zet. ,,Nu zet ik mijn hele race af met rechts, maar om meer snelheid te creëren moet ik ook met links vloeiend kunnen lopen. Dat moet perfect zijn voor ik het kan toepassen. Op snelheid zit tweebenigheid er op dit moment bij mij dus nog niet in. Dat is iets waar ik hard aan werk, zodat ik ook een pas minder kan doen, want dertien is nog onmogelijk.”

Toevalstreffer

Op zijn zevende begon Meijer (21) met atletiek bij Lopersgroep Deurne (LGD). ,,Daar geef ik nu een groep tieners hordetraining, om zo de aanwas op dit onderdeel in stand te houden.” Dat hij zelf hordeloper werd, noemt Meijer een toevalstreffer. ,,Ik pikte het snel op en bij de Brabantse kampioenschappen meerkamp liep ik dusdanig hard dat ze me er voor de regiotraining uitpikten. Via die weg ben ik bij de hordegroep van Prins Hendrik uitgekomen. Ik ben me vrij snel gaan specialiseren.”

In Vught traint hij met nationaal kampioen Jesper Arts (ook begonnen bij LGD) en Maarten Nabbe. ,,We kunnen ons aan elkaar optrekken en de ander door een zware training heen slepen. Daar hebben we alledrie baat bij. Jesper was in Deurne de man waar ik tegenop keek en nu ben ik bijna zijn naaste en battelen we in wedstrijden. En Maarten heeft mij van speelse junior omgeturnd tot serieuze senior. Die consistentie in mijn trainingen en dat meer als een topsporter leven betaalt zich uit”, merkt Meijer, die fysiotherapie studeert in Nijmegen.

Met Prins Hendrik verdedigt hij vandaag in Amsterdam de Nederlandse clubtitel en komt hij over twee weken ook uit op het EK voor clubteams. ,,Jesper doet de 400 horden. Het maakt mij niet uit wie de punten pakt en ik loop zo met frisse benen de 4×400 meter.”


bron: ED Linda Derksen