Mollekescriterium (België)

Op zondag 16 juli was het zover: 3 jonge atleten gingen voor het eerst naar een internationale wedstrijd. Trainer Sven van den Hurk had daarvoor het Mollekescriterium in Mol (België) uitgekozen. Een wedstrijd voor de pupillen in de klassieke stijl, ofwel opgeven per onderdeel volgens de échte regels zoals ze ook worden gehanteerd bij de junioren en masters.

Tegen de ietwat bewolkte middag vertrokken de 3 atleten (Ivar van den Hurk, Kirsten van den Hurk en Myka Kuijpers) met een tas vol boterhammen en dosis gezonde spanning naar België. Gelukkig bleef de regen uit en daardoor waren er perfecte omstandigheden voor een leuke wedstrijd. Ondanks het grote deelnemersveld, met name in de klassen van Ivar en Kirsten, was de wedstrijd super goed georganiseerd. De jury was efficiënt en duidelijk richting de atleetjes. Ze waren soms streng maar zeker rechtvaardig, zoals het hoort bij een echte wedstrijd.

Ivar zette een paar prima prestaties neer. Op de 60m sprint kwam hij goed uit de startblokken en sprintte naar een knappe tijd van 10.27. Op het onderdeel discuswerpen werd geworpen met een echte discus en niet zoals we gewend zijn met een discus met handvat. De eerste poging kwam Ivar tot 10.45 meter en zijn 2de poging van 12.88 meter bleek zijn beste. Er waren zelfs een paar Belgen die met een draai konden werpen, zeer knap op die leeftijd! Bij het verspringen kwam Ivar weer tot een PR met een afstand van 3.31m. Ten slotte kwam de 1000m aan bod. Ivar keek hier enorm naar uit, vastberaden om zijn PR van 3:48 aan te scherpen. Via een te snelle eerste ronde (1:24) wist hij met knokken toch tot een mooie tijd van 3:44.63 te komen. Missie geslaagd!

Myka startte met het kogelstoten. Een grote kogel, maar wel met een gewicht van 1 kg. Tijdens de Athletic Champs gooien de B-pupillen met een kleine kogel van 2 kg, dus eigenlijk precies andersom. In zijn eerste poging stootte Myka 4.48 maar hij verbeterde zichzelf in de derde poging uiteindelijk tot bijna 6 meter (5.94). Heel knap. Inmiddels was Jorg Klomp van ATH ook gekomen, Jorg is een bekende van Myka, omdat ze tijdens de afgelopen Limbra-cross competitie 7x samen op het podium stonden. De klik was er meteen en samen trokken ze ten strijde op weg naar PR’s op met name de loopnummers. De sprint was vanuit een staande start en hij kwam tot 10.77, een knap PR. Ook bij het verspringen verbeterde Myka zijn PR naar een mooie afstand van 3.24 meter. Na een goede start op de 600m en een goede 1ste ronde leek hij het in de laatst bocht wat te laten lopen maar kwam met een sterke laatste 100 meter tot een goede tijd van 2.16.69. Een PR voor Outdoor.

Kirsten startte met verspringen. Ze moest als 1ste van een grote groep springen en vond dat best spannend met veel onbekende meiden. Ze verbeterde zich van 2.70 via 2.74 tot 2.83 meter. Tussendoor stond ze lekker te kletsen met wat Belgische meisjes en Sofie van ATH. Vervolgens kwam de 60m sprint. Kirsten weet uit ervaring van de Athletic Champs wedstrijden dat meestal de 3de poging haar snelste tijd op leverde. Slim als ze is, trok ze voor de echte sprint een paar sprintjes om de snelheid en souplesse  in de benen te krijgen. Dat pakte prima uit want de race was heel spannend, ze werd 1ste met dezelfde tijd (10.83) als een Belgische. Kogelstoten is niet het favoriete onderdeel, maar uiteindelijk kwam ze tot een knappe afstand van 3.89 meter. PR in the pocket! Tijdens de 600 meter liep ook Kirsten tegen een bekende uit de Limbracross competitie, Sofie. Na een matige start kwam ze ontzettend sterk terug in het tweede deel van de 600m, tot vlak achter Sofie. Deze plek wist ze mooi vast te houden en kwam tot een nieuw persoonlijk en club-record van 2.12.86.

Myka, Kirsten en Ivar mochten alle 3 deelnemen aan de team-estafette in een samengesteld team. Dit onderdeel was voor alle 3 nieuw en leuk om mee te maken. Al met al een leerzame ervaring.