Vier prachtige AV-LGD kampioenen tijdens zwaar Brabants kampioenschap cross

Terwijl in Beijing de Olympische spelen werden afgesloten met maar liefst 17 Nederlandse medailles, streed de AV-LGD jeugd om podiumplekken op de Brabantse kampioenschappen. Op zondag 20 februari werd de Nederheide Commanderije cross georganiseerd door GAC Gemert, als onderdeel van de Limbra crosscompetitie. Tevens was deze wedstrijd het Brabants kampioenschap. Terwijl de  stormen Dudley en Eunice enigszins bedaard waren, stormde onze atleten over het parcours in Milheeze. Rondom de waterplas konden ze nog volop ‘genieten’ van een stevige bries, fikse buien en de nodige stukken los zand en modder op het parcours. Ideaal weer voor een heroïsche strijd!

Oudere jeugd
Op de lange cross waren er podiumplekken voor Werner Gentle en John Tielen. Beiden wisten in hun categorie beslag te leggen op de 3e plek. Daarnaast wisten Pierre Gloudemans, Arnold Koetsier en Sven van den Hurk een keurige plek in de top 10 te bemachtigen. Prima prestaties van deze heren.

Stan en Rik

Bij de korte cross stikte het van de AV-LGD leden. De een na de ander kwam voorbij geraasd. De kop van de wedstrijd werd gedomineerd door Stan Zeegers en Rik van der Steen. Ze kwamen met de snelheid van een olympische tweemansbob het bos uit gesprint en de cross werd een prooi voor Stan, op luttele seconden gevolgd door Rik. Kort daarna kwam Tom Honings op een keurige vierde plek over de finish. Wat een prachtige strijd! John Linders wist vervolgens op een keurige 14e plek te eindigen. Ook Willy Claassen wist zich door de harde wind heen te boksen en eindigde op plek 18. Henny de Cock is ook een heel bijzondere wedstrijdloper. Onderweg coacht Hennie menig AV-LGD loper om de moeilijke stukken van het parcours heen en moedigde hen aan om vol te houden, waarbij hij totaal niet dacht aan zijn eigen prestaties. Gelukkig had Hennie op het eind nog wat over om een keurige tijd neer te zetten van 16:38 op het ruim 3100m lange parcours.

De dames gingen in Milheeze ook als een speer. Fiona Jaberg wist in haar categorie de winst op te strijken en Mireille Bierings werd keurig 6e in deze cross, maar doordat er 2 limburgse dames voor haar zaten, wist ze wel de bronzen medaille te veroveren op de Brabantse kampioenschappen. Ook Andrea van den Hurk wist het brabantse podium te beklimmen met een 3e plek. Keurig dames! Uiteraard bleef het niet bij deze drie dames, maar ook Miranda van Horssen, Susan Kuijpers, Anke van Hout, Nahylda Jacobs-Lobo en Trea Linders wisten de finish overtuigend te passeren.

Junioren
De jeugd startte met de jongens U18, die de helft van de lange cross liepen. Een ideaal scenario ontpopte zich voor Ivar van den Hurk. Hij had namelijk vader Sven als haas weten te strikken. De kracht van Ivar in combinatie met deze samenwerking leidde tot een prachtige 4e plek in de Limbracross en een keurige 2e plek in de Brabantse kampioenschappen. Een zeer verdiende zilveren medaille voor Ivar, top!

Vervolgens was het de beurt aan de jongens junioren C, waarbij Myka Kuijpers en Dani Koetsier elkaar door het zware parcours loodsten. Ze kwamen nagenoeg gelijktijdig over de finish op een 20e en 21e plek.

Ook bij de meisjes junioren C stonden twee Deurnese atleten aan de start, Kirsten van den Hurk en Luna Jacobs. Kirsten was ijzersterk gestart en pakte brutaal de kop aan het begin van de cross. Ze wist halverwege de race, samen met een sterke loopster van Generaal Michaelis, een flink gat met de rest te slaan. Helaas was haar concurrente net een maatje te groot, maar ze wist met grote afstand tot de rest een prachtige zilveren medaille in de wacht te slepen. Applaus, Kirsten! Er was echter niet alleen applaus voor Kirsten, want ook Luna liep een sterke cross. Met een FAN-TAS-TI-SCHE eindsprint wist ze het publiek, waaronder haar vader en moeder, in beroering te brengen. Groot applaus en kei goed gedaan Luna!

De jongens junioren D werden een beetje verrast door het startschot. Jop Slaats moest zijn jas nog uitdoen, schoenen nog strikken en kon aan een inhaalslag beginnen. Hij redde het tot een mooie plek in de middenmoot, kort daarop gevolgd door Loek Reinders, die ook steeds sterker gaat lopen. Len Proenings voelt zich als een vis in het water in de regen en naast een groot strandbad. Naast all-round atleet op de baan is Len namelijk ook een groot zwemtalent. Zijn zwem-skills kwamen goed van pas in Milheeze en hij wist daarmee de nodige atleten achter zich te laten.

Eline en Ise

Na de jongens D kunnen we als groot AV-LGD supporter genieten met een grote G. De meisjes junioren D zijn altijd met grote getale aanwezig en strijden bijna allemaal vooraan mee. Renske Mennen wist tijdens eerdere crossen al menig podiumplek te behalen en natuurlijk wilde ze heel graag een top-3 notering bemachtigen tijdens de Brabantse kampioenschappen. Ondanks een keurige 4e plek in deze zware wedstrijd, was er toch wat teleurstelling op haar snoet te zien. Totdat ze hoorde dat de nummer één van de wedstrijd uit Sneek kwam en dat is niet echt Brabant natuurlijk. Missie geslaagd, een bronzen plak voor Renske. Maar het was nog niet gedaan met het Deurnese geweld, want op geringe afstand kwam de rest al over de laatste meters gedenderd. Zoey van Lieshout wist de eindsprint om plek 9 met Meike Maas nipt te winnen, kort daarop gevolgd door Eline Bartels en Ise Spierings. Luttele tellen later kwam Laura Verhallen over de finish met Veerle Mouris in haar kielzog. Heel netjes gelopen meiden!

Pupillen
Maar liefst 20 pupillen uit Deurne lieten zich niet afschrikken door de wind, regen, modder en los zand. Uiteraard werd gestart met de jongens pupillen A. Toppers Jip Verbeek, Bas van Mierlo en Mika Koetsier zijn echte diehards die bij heel veel wedstrijden aan de start staan. Ook in Milheeze waren ze weer van de partij en wisten een mooie race neer te zetten op het stormachtige parcours. Goed gedaan mannen!

Aafke

Vervolgens was het de beurt aan de meisjes junioren A. Aafke Mennen was zoals gebruikelijk aan de top van de wedstrijd te vinden. Ze liep een keurige race, maar kon de eindsprint net niet winnen, waardoor ze een tweede plek bemachtigde. Maar net als bij haar zus, was deze nummer 1 geen Brabantse en mag Aafke zich het komende jaar Brabants kampioen noemen. Geweldig Aafke, proficiat! Vive Spierings en Puck van der Valk wisten in het Milheezer geweld een prachtige top-10 plek te bemachtigen. Super! Jasmijn van Dinther, Saar de Koning en Julia van Duijnhoven lopen ook steeds sterker. Ze wisten een keurige plek in de middenmoot te bemachtigen net als Lotte Teepen, Emma van Gog en Beau Althuizen. De Deurnese meiden wisten behoorlijk wat atleten achter zich te laten. Knap gedaan!

Bij de jongens B stonden 3 Deurnese atleten aan de start. Daan Verhallen, de jongere broer van Laura, liet zich goed van voren zien. Na een spannende eindsprint werd hij net vierde, maar… d’n derde Brabander, dus toch een bronzen plak verdiend. Netjes Daan! Loek van den Boomen wist de wind en regen ook te trotseren en eindigde keurig op plek 12. De tweeling Luuk en Nick Verbeek vonden het fantastisch om te rennen door de modder en vergaten bijna dat ze aan een wedstrijd meededen. Uiteindelijk is de lol natuurlijk ook het allerbelangrijkste en dat hadden de mannen zeker!

Marit Houben en Janske Mennen zijn fanatieke meisjes pupillen B, die eigenlijk altijd hun wedstrijdje meepikken. Marit werd in Milheeze na een hele mooie eindsprint 7e en Janske wist beslag te leggen op plek 19.

Bij de jongens C stond de derde Loek namens de AV-LGD aan de start. Loek van Gils liep in een prima race naar plek 8. Bij de meisjes in deze categorie werd Minke Joosten en Nena van Lierop respectievelijk 6e en 8e. Keurig gedaan allemaal!

Last but not least was het beurt aan de mini pupillen. Als ouder langs de kant zou ik toch enigszins bang zijn dat de jongste telgen van de AV-LGD weg zouden waaien, maar de twee jonge atleten stonden stevig in hun schoenen. Na een fantastische race wisten Mika Munsters bij de jongens en Julia Verbeek bij de meisjes allebei tweede te worden. Mika mag zich zelfs Brabants kampioen cross noemen bij de jongens mini pupillen. Hoe gaaf is dat!

En zo kwam er een eind aan een prachtig Brabants kampioenschap met maar liefst 12 podiumplekken. Een dikke proficiat voor Stan, Fiona, Aafke en Mika die zich Brabants kampioen cross 2022 mogen noemen. Applaus voor jullie!