AV-LGD Deurne Walk of Veen 13 oktober 2019 in samenwerking met Staatsbosbeheer.

Walk of Veen in teken van 75 jaar Bevrijding en MH17 Ramp.

Op zondag 13 oktober wordt door AV-LGD Deurne in samenwerking met Staatsbosbeheer wederom de Walk of Veen georganiseerd. Dit jaar staat deze in het teken van 75 jaar bevrijding van Zuid-Nederland en specifiek het Peel-gebied. Tijdens de bevrijding is er zeer zwaar gevochten in de regio Deurne – Meijel – Asten – Someren, waarbij vele boerderijen en woonhuizen werden verwoest of zwaar beschadigd. Ook de kerken in Neerkant en Meijel werden tijdens de bevrijding verwoest. Op 17 juli 2014 werd Neerkant wederom zwaar getroffen door het verlies van het volledige gezin Wals-Martens bij de MH17-ramp. Daarom is juist dit jaar de startlocatie vanuit Neerkant dat veel geleden heeft tijdens de oorlogsjaren en de MH17-ramp.
De startlocatie van alle wandelroutes is vanuit Gemeenschapshuis De Moost in het centrum van Neerkant en uiteraard zijn er onderweg meerdere wandelvriendelijke rust- en verzorgingsposten ingericht.
Op de startlocatie zelf wordt een film over het Onderduikerskamp Dennenlust vertoond en is Dhr. Gerard Geboers aanwezig als kenner van de Peel en nauw betrokken bij het oorlogsverleden om toelichting te geven.
Ook wordt hier de kaart ‘De Peel Bevrijd – Free De Peel Liberty’ van Dhr. Hans van de Laarschot, tegen inkoopsprijs van € 1,00 aangeboden. Dit is een tweezijdige kaart (formaat 594 x 840 mm). Aan de ene kant een kaart met de militaire acties tussen 20 september en 22 november 1944 en per plaats de bevrijdingsdatum. Als ondergrond zijn topografische officierskaarten uit de periode 1927-1943 gebruikt, die een goede indruk van de landschappelijke situatie in de herfst van 1944 geven. Naast de kaart vindt u een beschrijving van de bevrijding van de Peel, informatie over de voor Peellanders belangrijke Kerkrazzia en foto’s van de militaire begraafplaatsen waar in de Peel gesneuvelde militairen zijn begraven. Aan de andere kant zijn op een eigentijdse kaart (2014) bijna 300 zichtbare sporen uit de Tweede Wereldoorlog via duidelijke iconen weergegeven. Het gaat om militaire en burgelijke sporen in 11 Peelgemeenten. In de per gemeente ingedeelde lijsten vindt u nadere informatie over elk op de kaart opgenomen spoor en de exacte adressering. Voor geïnteresseerden is deze kaart geschikt voor meerdere dagtochten langs de oorlogssporen.

De wandelroutes bij de Walk of Veen (wandelen door het veen van de peelgebieden) gaan deze keer uiteraard vooral door de gebieden waar de oorlogshandelingen hebben plaatsgevonden en waarvan er vaak ook nog zichtbare sporen zijn, zoals diverse Kazematten en Oorlogsmonumenten. Dit betreft vooral de plaatsen en gebieden rondom Neerkant, Meijel en de Groote Peel. Niet voor niets zijn er zoveel straatnamen in Neerkant vernoemd naar de oorlog, zoals Tankweg, Munitiestraat, Vuurlinie, Schietbaan etc.
De wandelroutes van 5 km en 10 km blijven in het gebied in en rondom Neerkant. Alle andere wandelroutes gaan ook naar Meijel en de Groote Peel, waarbij vooral de 30 km en 40 km ook de gebieden langs de natuurlijke barrières van het Kanaal van Deurne, De Noordervaart en deels door de Groote Peel bewandelen. Alle wandelroutes vanaf 15 km komen langs Vesting de Vossenberg aan de rand van de Groote Peel, een belangrijk steunpunt tijdens de Tweede Oorlog voor zowel de Bezetter als daarna voor de Bevrijders.
Hier zijn nog meerdere Kazematten intact en momenteel wordt daar een 22 meter hoge toren gebouwd, genaamd ‘Belfort De Vossenberg’. Deze geeft een ruime blik over de Groote Peel, die door de piloten tijdens de oorlog ook wel ‘Death Valley’ werd genoemd. De geallieerde piloten moesten over De Peel vliegen om in Duitsland het Ruhrgebied te bombarderen. Er werden dertig vliegtuigen neergeschoten en sommige hiervan zonken weg in het ontoegankelijk moeras, vandaar de naam ‘Death Valley’. Recent zijn met behulp van een Drone nog de restanten van één van deze vliegtuigen in kaart en beeld gebracht.
Bij de terugkomst gaan alle wandelroutes langs de ‘nieuwe’ kerk, waar recent deels de fundamenten van de verwoeste oude kerk weer in beeld zijn gebracht. Ook zijn hier de herdenkingsmonumenten van de Tweede Wereldoorlog en van het bij de MH17 ramp omgekomen gezin Wals-Martens. Vader Jeroen, moeder Nicole en hun vier kinderen Brett, Jinte, Amèl en Solenn stapten op 17 juli aan boord van vlucht MH17. Het vliegtuig zou bestemming Kuala Lumpur nooit bereiken. Boven de Oekraïne werd het beschoten en alle inzittenden vonden de dood bij de crash die volgde. De ramp sloeg een gat in de Neerkantse gemeenschap. Iedereen in het dorp kende wel iemand van het getroffen gezin en wordt ook 5 jaar na dato niet vergeten. Het monument dat voor hen is opgericht bestaat uit een grote treurwilg met daaromheen een bank met zes rugleuningen. Ze staan symbool voor de zes leden van het gezin en ’s avonds wordt de boom verlicht door zes spots.

Startlocatie
Gemeenschapshuis de Moost
Moostenstraat 3
5758 RX Neerkant

Afstanden en starttijden
40 km               08.00-09.00 uur
30 km               08.00-10.00 uur
20 km               08.00-12.00 uur
15 km               08.00-12.00 uur
10 km               08.00-14.00 uur
5 km                 08.00-14.00 uur

Voor al onze wandeltochten is het volgende van toepassing:
Starttijden:       08.00 uur tot 14.00 uur
Sluitingstijd:     18.00 uur

Inschrijvingskosten:
5km                  € 1,00
10km –15km     € 2,50
20km –30km     € 3,00
40km                € 3,50

Leden van een erkende wandelbond € 1,00 korting (behalve 5 km)
Leden van AV-LGD € 1,50 korting (behalve 5 km)
Er is geen voorinschrijving nodig en iedereen (lid of geen lid), is van harte welkom.

Jan Vogelsang
Organisatie AV-LGD
T 0493-316376
M 06-52593285
E info@av-lgd.nl

Adventure Store Helmond, al jaren de sponsor van de wandelactiviteiten van AV-LGD, heeft voor alle deelnemers een mooie kortingsactie op vertoon van startkaart.
Heb je nieuwe wandelschoenen, outdoor kleding of accessoires nodig, maak er gebruik van en kom naar de Outdoor specialist van de regio.
Neem je oude wandelschoenen mee en laat je deskundig adviseren. Je kan gebruik maken van de gratis 2d voetscan en loopanalyse voor de juiste keuze.

Nieuw in de collectie is het nieuwe merk ON-schoenen uit Zwitserland. Dit revolutionaire merk is voor hardlopers, wandelaars en ook voor casual gebruik een grote rage aan het worden vanwege de fantastische demping met tegelijkertijd een fantastische ondersteuning van de voeten. Probeer ze uit en maak gebruik van de extra kortingsactie!