Winterwandeltocht ‘Deurne in Beweging’

Eerste van de vier tochten, die Atletiekvereniging Lopersgroep Deurne jaarlijks organiseert, in het kader van het themajaar ‘Deurne in Beweging’ met stopplaats bij Bijzonder Brabants.

Deurne in Beweging 2020
Bij AV-LGD zijn de mensen in beweging. Bij Bijzonder Brabants is de aarde in beweging, een unieke plek. De combinatie winterwandeltocht en de unieke stopplaats Bijzonder Brabants passen voortreffelijk in het themajaar ‘Deurne in beweging’. Wist je dat de aarde onder onze voeten nog steeds in beweging is? Door verticale beweging van de aarde zijn geologische breuken in de aardkorst ontstaan.

Peelrandbreuk
Eén van die breuken is de Peelrandbreuk, die miljoenen jaren geleden is ontstaan. Bij een breuk in de aardkorst is de kans op een aardbeving nog steeds het grootst. Zo was er in 1992 de aardbeving bij Roermond. De Peelrandbreuk komt bij Roermond Nederland binnen en loopt verder richting Uden. Heel bijzonder is dat deze breuklijn dwars door de onvergetelijke groentetuin van Boer Henk aan de Breemortelweg in Deurne loopt. De Peelrandbreuk is achter de boerderij van Bijzonder Brabants zichtbaar gemaakt.

Peelrandbreukpad
Tijdens de winterwandeltocht kun je de Peelrandbreuk zien en over het Peelrandbreukpad lopen. Te zien is dat de Peelrandbreuk een verticale water ondoorlatende laag is, waardoor een ondergrondse waterval ontstaat van ongeveer 4 meter. Tijdens onderzoek in de groentetuin in mei 2019 zijn zes afdrukken (lakprofielen) gemaakt van de ondergrondse bodem. Deze profielen vertellen ons meer over de geschiedenis, hoe het hier 10.000 tot 100.000 jaar geleden was.

Tochtinformatie
Vanuit de gezellige kantine van AV LGD trekken de wandelroutes door de mooie bosrijke omgeving tussen Deurne en Liessel. Elk jaar worden de wandelroutes vernieuwd, waarbij dit jaar de Liesselse Bossen, Astense Aa, afgraving De Brink en de Peelrandbreuk worden bezocht. Er kan wederom gekozen worden uit de routes van 5 km, 10 km, 15 km, 20 km en 30 km. Vanuit de startlocatie ‘de Djump’ vertrekken alle routes via het natuurgebiedje met het Knoflookpad richting de Liesselse Bossen. Hier volgt de splitsing met de twee langste afstanden. De route van 5 km gaat via de Heimolenweg op de terugweg en de routes van 10 km en 15 km gaan richt afgraving De Brink. De langste routes van 20 km en 30 km volgen eerst het fietspad van de Astense Aa en daarna wordt langs dit prachtige meanderende riviertje gewandeld via eerst een graspad en daarna een kronkelend pad. Hierbij komt men ook langs het Vliegtuigmonument van de neergestorte Lancaster uit de Tweede Wereldoorlog. Via de Liesselse Bossen komt men dan terecht op Sportpark de Smeltkroes voor de eerste rustplaats in de gezellige kantine. De 30 km route maakt van hieruit een extra lus waarbij ook weer de Astense Aa wordt bezocht met een natuurgebiedje waar de bevers zichtbare sporen achterlaten. Via een ander klein natuurgebiedje aan het Zand komt men dan weer terug op dezelfde rustplaats. Beide routes gaan daarna via het centrum van Liessel richting afgraving De Brink waarna het samen met de routes van 10 km en 15 km naar de volgende rustplaats gaat bij Bijzonder Brabants van de familie Kerkers waar de Peelrandbreuk letterlijk zichtbaar is gemaakt. Via het Peelrandbreukpad gaan de routes daarna op de terugweg door Vreekwijk, waar alle deelnemers nog op een warme verrassing worden getrakteerd door onze wandelsponsor Adventure Store.

Pijlen
De route is met pijlen aangegeven en tevens ontvangt men een routebeschrijving. Voor ruime en wandelvriendelijke rustplaatsen onderweg wordt weer gezorgd.

Kijk hier voor de routes

Er is EHBO aanwezig

Afstanden Starttijden
30 km 08.00-10.00 uur
15-20 km 08.00-12.00 uur
5-10 km 08.00-14.00 uur
Met dient voor 17.00 uur binnen te zijn

Inschrijvingskosten
5 km € 2,00
10 km – 15 km – 20 km – 30 km € 3,50
Leden van een erkende wandelbond € 1,00 korting
Leden van AV-LGD € 1,50 korting

Geen voorinschrijving
Er is geen voorinschrijving nodig en iedereen (lid of geen lid) is van harte welkom.
Men kan zich op de startlocatie zelf inschrijven

Sluitingstijd
17:00 uur

Organisatie + informatie
Atletiekvereniging Lopersgroep Deurne
Tel: 0493 316376
Tel: 06 52593285
info@av-lgd.nl
www.av-lgd.nl

Adventure Store Helmond, al jaren de sponsor van de wandelactiviteiten van de AV-LGD, heeft voor alle deelnemers een mooie kortingsactie op vertoon van korting sticker.
Heeft u wandelschoenen, outdoor kleding of accessoires nodig, maak er gebruik van en kom naar de Outdoor specialist van de regio. Tevens kunt u er ook terecht voor onderhoud en reparatie van de schoenen.

Je hebt nieuwe wandelschoenen, en kan niet wachten om ermee op pad te gaan. Hoe zorg je ervoor dat je voeten aan de schoenen wennen? Hieronder wat tips om de schoenen in te lopen:

  • Loop eerst binnenshuis met de nieuwe schoenen. Dat heeft twee voordelen; je kunt je schoenen nog ruilen, omdat ze niet vies worden. Reden nummer twee: mocht je toch last krijgen van je voeten, dan trek je gemakkelijk andere schoenen aan.
  • Als het lopen binnenshuis goed is bevallen kun je steeds grotere afstanden afleggen. Opbouw is het sleutelwoord. Geleidelijk aan gaan de schoenen zich zo naar de voeten vormen. Als alternatief kunnen wandelschoenen nat worden gemaakt en droog worden gelopen. Let dan wel op: schoenen met een zacht binnenwerk kunnen beschadigen.
  • Goede wandelsokkenzorgen ervoor dat je voeten goed zitten in je schoenen. Goed betekent: niet te ruim of te krap en niet te warm of te koud. Bij waterdichte schoenen zijn zweet doorlatende sokken (geen katoenen) nodig.
  • Onderhoud laat je schoenen maximaal presteren. Zorg ervoor dat je schoenen voor vertrek water- en vuil werend zijn door ze te impregneren. Laat je bij Adventure Store adviseren welke middelen bij jou schoenen passen.